Monday, September 17, 2012

rinduuuu....

assalamualaikum semua...annyeong!!
hai everybody.....
nak update pe erk....rinduu??yap....rindu nak update blog...sbb bnyk gler nk citer...maklumlah dah dekat 2 bln menganggur...rinduuu nk buang masa blogwalking....upadate blog nie...tapi.......sekarang nie bukan masa yg sesuai...so aku juz boleh ckp memang rindu gler nak hbiskan masa depan komputer....cari info2 yg aku suke..stalk apa2 yang patut...tapi sekarang nie...keje pon xde lg, nak tulis pon kene terhad kan masa....hurm....
blog ni pon dah berhabuk dah...sbb tu lah aku update jugak......
okaylah tu jelah yg dapat aku tulis setakat nie...aku akan update bile aku ada masa n maybe komputer sendiri..now at cc..
A.D.I.O.S.A.M.I.G.O.S.

Wednesday, July 25, 2012

kg tanpa wayar...

Assalamualaikum semua....annyeong...hello....
hurmm...pagi2 ni dah menulis blog..huhu...even kat cc pon aku boleh lagi nak menulis.....well..hari ni aku keluar temerloh..ade hal ckit..nak wat resume n nak download form....terpaksalah keluar temerloh...
hurmm..nak cter ape ek....nak di jadikan cerita..mcm tajuk kat atas tu aku nie..hanya ingin berkongsi cerita dan pandangan....
peluk x tajuk aku kat atas nie...KG TANPA WAYAR...well kalau korang jadi aku pon aku rase korang pon tetibe rase pelik.....
ha..mende ni jadi kat aku dua kali dalam tahun nie.....
alah bkn ape....dua kali tu jadi  bila aku bace singboard yang tulis tu dekat perpustakaan kg aku.. tetibe first time aku bace....aku jadi blurrr...


pikir punya pikir....mcm mane lak kg tu xde wayar and mcm mane nak ade elektrik.....lepas tu baru aku sedar yang maksud papan tanda tu adalah"wireless"...hish2...nak tergelak pon ade jugak...huhu..tapi nak buat mcm mane...dah metaliti aku sebagai student yang dah terbiasa gne english even xlah bagus sgt2...bukan lah nka mengatakan kita sebagai studen tak prihatin pada bhs melayu..tetapi kadang2 kite terlupe..
OKAY LAH nak siap kan resume dulu then baru nak update pasal perkembangan terbaru lagu2 and artist2 korea...dada

Wednesday, July 4, 2012

DiKALa Stresss....~~

Assalamualikum....hello everyone.....annyeong...

Hai..nak citer ckit lah...akhirnye dah 3 paper lepas...aku xtahulah mcm mane nak ckp..susah sgt2...sampai tahap nak nagis kot..nak2 audit...perg..soalan, nak jawab pon xtau nak goreng...ermm..ape2 pon aku sedy lepas paper tu..then...siap dah pikir dah..ade supplement paper x....(MAHAL KOT KNE BAYOR)...jawabnyer kne keje terus lah...tp....ermmmm...xpelah try cari..asal ade kerja...huhu...dah lepas 3 paper nie...mcm nak rilek jek..padahal next saturday ade paper...tggal 3 lagi..terer x budak2 degree akakun tahun akhir?? final kne jwab 6 paper....ermmm..gugur rambut!!

ha..punyelah tension tahap ape tah...akuponkne lah  jugak jenguk2 video2 n citer2 korea...~

hehehe~~

okaylah nak cter pasal korea pulak...ermm, kwan aku nie berye ajak g konsert BIg Bang...omo, mcm mane??nak pergi memang nak pergi...tp, susah kot......i'll think about it again2...(pk lame2 nnt tket xde)

BIG-GONG YOO & SUZY

BIG POSTER

Semalm aku marathon mlm sampai pg td kot dok tgok cter korea..punyelah konon nk hilangkan stress..citer yang aku tgok nie tgah tayang kat KBS2...tajuk BIG...lakonan Suzy Miss a, lee min jung, shin wo hon(??).and our superstar..gong yoo...wow pada pendapat aku cter nie menarik and boleh lah..xdelah mcm aku nak skip2 jek(selalunye kalo xsedap cerita korea aku skip)..ermm suzy punya karekter sendiri yang memang die boleh bawak lah..sama jugak pelakon2 lain...bagi aku watak pelakon yg mainkn watak kangkyung joon iaitu shin wo hon(artist baru-CROSS GENE) memang sesuai memainkan peranan...xsabar nk tunggu akhir..mcm manelah agak nye cter nie...tp xnak lah lee min jung cinte dekat budak tu....suspen2....ape2 hal pon lambt lagi cter nie nak hbs....susah lah aku nak online lepas nie.....

SHIN WO HON

KYUNJOON AND JANG MARI...

Ha lagi satu...dak laki nie dah debut sebagai idol....baru jek lagi...CROSS GENE...lagu dieorg best jugak lah..rasenya xlama lg kumpulan ni akan dikenali....

Then nak cter pe lagi eh...

ha...ramai artist2 yang keluarkan lagu baru...tp sekarang aku tgah addicted dgr lagu TEEN TOP-TO YOU.. and aku dah mula ske L-Joe...huhu~~



hensem x??hehehe...
okaylah....rasenye tu jelah yang aku nak update kali nie...nak tulis bnyk2 pon nnt bosan pulak org baca..hee~lain kali aku akan update lagi....
A.D.I.O.S.A.M.I.G.O.S...:)
\/>_<


Friday, June 15, 2012

Final Just around the corner!!

Assalamualaikum semua...hye blog readers...selamat pg....maklumlah, menaip pagi2 nie...semua orf da tdo..so agak seeerrammm...

sebelum cerita ape2....lets look at this pic..:)

 

WE..na,oren,me,ketat n daus...K HERITAGE..belanje kn duit menang hari tu kat KFC JEK.. 

kami semua..edited by nazratulaleiya@oren..photoghraph by nazirul@naziegold

 

okaylah..just want to say that finally, seminggu jek lagi aku akan menduduki peperiksaan akhir semester yang paling akhir lah lepas nie*if x sambung ke peringkat lebih tggi lah,,,^^

sekarang ni tgah dok serabut dengan projek TIMBER nye lagi, nak kne berlakon pulak depan class...dalam bnyk3x gropu..asal lah kiteorg jugak yg kne kan...dah lah nak wat skrip pon agak BERTERABUR..maklumlah...budak akaun disuruh wat SKRIP DRAMA...hish2x....buat jelah  

(tp sebenarnye mintak dak perak nyer then tukar ckit)...^^ Group lain rilek jek boleh buat and hantar video...tp kiteorg :(Kompemlah...nak tergelak nanti, dah tu acane nak berlakon nyer...

Berdebar2 menunggu hari Isnin nie...dahlah hari tu jek ade 2 presentation...MARKAH tu..nnt cover final kot...fiuhhh..*berpeluh2x*

Assingment pulak berlambak2..dgn test yang kne bace lagi...TAK tercapai dek akal tol...ape2 pon pokok pangkal USAHA kan!!!

JANGAN NAK MERUNGUT SGTLAH!!

Ermm..pe lagi erk, ha...dalam cbuk2 keje dok tgah bnayk, xakan aku tinggalkan lagu2 korea yang aku dgr...bnyk kot lagu baru sekarang nie....nak2 f(x) baru keluar lagu..dn xlame lg comeback AFTER SCHOOL,BEAST,T-ARA n xtahulah sape lagi...tidak luper jugak my BF group..BIG BANG...of course lagu MONSTER sgt HIT....dalam lagu baru f(x) pulak..selain aku minat ELECTRIC SHOCK aku minat jugak BEAUTIFUL STRANGERS...

ALAMAK!! luper nak ckp....BIG BANG nak datang MALAYSIA...ermm.. aku rase x dapat nak g kot....huhu, maklumlah..xtau lagi status time tu...maybe PENGANGUR TERHORMAT kot...hehe..*peace*

okaylah...nak tdo dahlah..daaa^^

A/D/I/O/S/A/M/I/G/O/S/

Tuesday, June 5, 2012

Reality duduk kg dan Jadi org kampung!!

ehem2...testing2..Assalamualaikum diucapkan kepada blogger2 yang sudi bace entry saya....da sape2 jelah yang terjumpa blog nie...huhu(sedar kot blog xberapa nk popular)...:)

oklah...entry kali nie nak cter pasal orang kampung...huhu, of courselah saya ORANG KAMPUNG.....duduk dekat kampung, saya admit....alkisahnya nak cerita pasal perbezaan antara laki dengan perempuan yang duduk dekat kampung..tapi entry ini hanyalah sekadar pandangan mata saya sahaja...maybe xterjadi dekat kg jek kot...maybe tempat2 lain jugak...MAYBE not MUST BE..:-)


~dari kecik dah lahir2...cantiknyer budak kecik nie,comelnyer,hsndsomenyer...besar nnt mesti cantik...ikut mke mak ayahlah katekan....
~sekolah rendah~dapat upsr 5 a...dapatlah pujian, kalau yang xlulus tu....anak org tu..hish apelah nak jadi, Tgok anak aku...masuk asrama penuhlah....anak die tu sekolah biase jek,...xkemanalah...
~bile dah dpt result pmr ngan spm...same jugak lah...anak aku dapat masuk universiti.. biasalah...mak bapak mana yg xbangga anak dapat masuk u..nak2 org2 susah dekat kg kan....anak2 yg diharapkan akan menggalas tanggungjawab untuk menyara mereka bila da dapat keje bagus2.., bagi anak org2 kaya lak keputusan lulus ke paras2 ke...mohonlah swasta..asal boleh belajar...n xnak org kg ckp anak org kaye tp xberapa nak cerdik..., yang xlulus pulak, dahlah xlulus...miskin lak tu...terpaksalah kerja dekat kg xpon masuk mana2 tempat kemahiran~tp ade jek desas desus yang pedas....almaklumlah...org kampung duduk dekat kedai kopi....
~bile anak2 tgah belajar dekat uni xhabis lagi belajar...ditanyakan soalan....bile nak habis belajar...kadang2 adelah dalam setahun tu 1000 kali ditanye...jenuh menjawab...errmm...lambat lagi pakcik makcik~then ade lah katenyer...anak org ni dah hbs..lambat nyer habis..ade xlulus belajar(dalam pikiran mereka, xlulus dah xleh belajar)....ermmm, hanya mampu senyum sahaja....
~dah habis blajar..nak cari keje lak.....xdapat keje..duk kg dulu....mle lah dikatekan memilih keje,belajar jek tinggi2...sijil wat simpanan ker??
~dah dapt keje pulak....umah kat kg mcm tu jek, mak n ayah keje keras gak....mlelah...anak dah keje, xkn xbagi duit kot..nak2 org2 miskin......anak xkenang budi ke...huish, keras btol tuduhan tu....padahal duit bg tiap2 bulan mak ayah simpan ke(sentiasa pikir positif)...
~dah lame keje...xdengar pon ura-ura nak kawen anak kamu tu..dahlah perempuan..jgn jd andartu sedih...pedih btol dengarnyer....kesian mak ayah kat kg....org cbuk2 nak tanyer....jwp jelah..xde jodoh lagi...~
~dah kawen.....kawen dgn org mane?keje ape?~
~lepas kawen.....bile nak dapat anak??ade masalah ke......kempunan mak ayah nk cucu....
~dah dapat anak......bile lagi nak tambah....~

so....banyak lage sebenarnye rantai penceritaan kat atas tu....well aku percaya, xsemestinya sama..tapi adelah iras2 kan......bukan memburuk2 kan mana2 pihak..hanya ingin berkongsi apa yang dapat dilihat dan di lalui....sekadar mengingatkan diri sendiri..sya juga ORANG KAMPUNG....
OKLAH..THATS ALL I THINK FOR THIS TIME....
A.D.I.O.S.A.M.I.G.O.S

Tuesday, May 29, 2012

Mini Innovation Show!!

Assalamualaikum semua...selamat malam,huhu...

so nak citerlah ckit..baru2 ni..pada 26 may 2012 telah berlangsungnya mini innovation show..eh2..salah2...students innovation show..


 

GIRLS

BOYS

antara yang ambil bahagiannya..dak2 semester akhir degree in accountancy...kiteorglah...

setelah bertungkus lumus selama hampir 4 bulan memikir kan idea,mencari dan create sesuatu yg analytical thinking...ermm...barulah present pada sabtu lepas...pendek kata, memang busylah sem akhir nie...nak di jadikan cerita batch kiteorg ade 7 group yang bertanding..semua kne participate and present..of courselah mase wat product2 ni ade problem, kalau wat kerje group..group mane yang perfect xde problem kan...mcm kiteorg jugak,tp xnak cerita problem lah....

okay, kiteorg cabut undi untuk amik giliran present....fuhh....nasib baik group 4...tengah2 kot....(berkat dapat no 3 kot)...hehehe,

First group, name company...alah xingtlah pulak...tp dieorg wat product name PS3000...name cayalah, product dieorg mcm penyapu sawang 2...tp bile tekan diepusing2..ha tu jelah explaination yg aku boleh terang...(sory xreti nak terang sgt),then next group, group2 fad..roomate kiteorg...dieorg wat holistic table...tmeja study yang ade lampu,leh letak laptop,n yang penting ade bantal..uyoooo....leh tdo...huhu, demonyer sgtlah menarik..(semua group2 yang wat demo,semua menarik)...Then group Monster!! dioerg punye product ni....name BOMBRELLA..bnyk kegunaan die..ade lampu, ade kipas...Next???OF COURSElah group K HERITAGE FOOD SDN BHD..dgn product SPINACH CHIPS...ha...kiteorg jelah group yang buat makanan....nasiblah xkena soalan yang power2 dari judges2...fiuh...

Well product kiteorg nie alah name kampung nyer, kerepek bayam..ha tu jek..tp kire nak commercializelah...


 

oren n zafran
me n najib

najibah n syed

Then, group Lia..diorg wat SMART SEJADAH...which is much impressive..sebabnya, untuk2 orang muslim....kalo lupe dah rakaa'at ke berapa...ade mini counter kat atas tu...tp sgt menarik lah....

next, group farah...dieorg wat product alah...xreti nak terang kan lah...tp ade beg,boleh naik...ha mcm skateboard...tp lebih pada ade pemegang kat depan...pendek kata untuk cepat sampailah....

Lastly product SUPER SAJI..which is kalau kite nak makanan kite sentiasa warm..kite leh letak bwk saji yang dah di innovate ni..insyaalah makanan xkan sejuk....itu sahajalah product2 yang kami present hari tu..

Alhamdulillah....akhirnya siap jugak kiteorg punya innovation...dah lepas ni,rase mcm nak habis dah..sedeylah pulak.....lepas ni struggle assgnment ynag berlambak nie...n final exam....

XLUPA JUGAK PADA JUDGES2 YANG BAGI SOALAN YANG SUSAH2..THANK YOU...


 


 


                                                  atas pentas..kiteorg yg conquer..hahaha..

semua part 8
dengan puan laila
mke2 lepas umum no 3...huhu
with pn faizah azzam...pn pon wat peace..huhu

THAT'S ALL FROM ME...A.D.I.O.S.A.M.I.G.O.S

Thursday, May 24, 2012

Wednesday, May 23, 2012

~mYCoUSIn CoNVOCATIoN DaYS~

aSSalamualikum w.b.t.
Annyeaong..
salam sejahtera...
hello everybody...
 Ehem2, nak update blog jek nak kne ade tajuk kan..huhu,ha..mcm tajuk di atas lah....my cousin convocation days...
okaylah aku nak cerita pasal cousin aku nie....die amik bachelor in human resources dekat uitm shah alam...dah keje dah pown....rezekilah katekan event keje penolong pendaftar, lumayan gak....tak lame lagi insyaalahlah akan dapat keje permanent kat situ...amiin...
mle2 aku ngan ayah die,pakngah die,tok die, adik beradik die bertolak g s.alam hari jumaat...aku nie tumpang kereta dieorg tapi terlambatlah pulak sebb ade class pg tu....kompem r org marah kan dah terlambat, tapi nak wat mcm mane...nak ikut gak....wat xtahu jelah bile driver dah wat muka marah..dari temerloh ke s.alam...fuhhh...3 jam setengah kot,nak kate driver xtahu xmungkinlah umah adik die kot...eh luper lak citer. kami akan menumpang tido di rumah maksu sepupu aku nie(mak su die sebb belah ayah die, aku nie sedaren belah arwah mak die)....punyelah xleh nak rehat dalam van tu..mcm roller coster jek...sampai2 dalam kul 3 ptg...berehat2 n makan2, ptg tu lak kebetulan ade pasar kat area umah maksu die...kiteorg pon g r jalan2...pasar pon pasar lah..asal ade tempat leh g jejelan...hehehe, xbeli apa2 sgtlah sebab just nak tgok enviroment....mlm 2 pulak maksu n paksu die bwk kiteorg g jejalan kat i-city...first time kot g, tapi aku xdelah nak jakun sgt even aku nie duk kampung kan...just nak amik gmbr bnyk2 jek...hehehe.....

ni anak maksu die~selalu wat muka cantik tp comel~



~berkilau muka ber minyak.~


~4dara pingitan + 2 org dak kecik~
~posing ala2 model~ade hati nak jd model...

OTW NAK pi uitm s.alam....

~bunga untuk sue~

~kamilah yang merasmikan dulu~hee

~mcm aku lak terima bunga kan~

~xde keje...tgah tunggu dak konvo kuar~fuhhh..panas gler

~lepas dah lamer tggu...ha ade pon..~with her family~

`ade gak muka aku nie~

~hehehe~

~tahniah pd sepupuku..semoga murah rezeki~

~tgah2 panas tggu turn nak amik gmbr family~
hurm...rasenye that all jek yg mampu nak download gmbr...huhu, sbb dah nak smbung wat keje balik...
TO MY BELOVED COUSIN SEMOGA DIMURAHKAN REZEKI DAN NANTI TIME AKU KONVO JGN XDTG TAU....:)
A.D.I.O.S.A.M.I.G.O.S.


Thursday, May 10, 2012

~wanita..hiasan dunia~

assalamualikum...ha, ni post yang ke dua untuk mlm nie....alah..mlm nie jek free kot...alang2 dah free baik aku post bnyk2...sharing is caring...hahaha, tapi selalu jek aku ckp kat kwn aku..sharing is boring..hee~~
oklah..nak cerita ape ek...apa lagi nak menyampaikan ape yang aku baru bacelah....
well tentang wanita...biasalah sumber dari MYIBRAH...kalau ada sape2 yang nak baca bolehlah bace kat c2..hee~ bnyk lagi article yang boleh bace..
oklah...xnak tulis panjang2 tp ngarut k..:)

Mudahnya Wanita Mendapat Pahala dan Syurga

“Sesungguhnya, Allah menyuruh kamu menyampaikan amanat kepada yang berhak menerimanya, dan (menyuruh kamu) apabila menetapkan hukum di antara manusia supaya kamu menetapkan dengan adil. Sesungguhnya Allah memberi pengajaran yang sebaik-baiknya kepadamu. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar lagi Maha Melihat.” (Surah an-Nisaa’, ayat 58)

Bagaimanapun menurut Islam, keharusan wanita untuk keluar bekerja mestilah mengikut batas syarak iaitu:
  • Kerja itu mesti bersesuaian dengan sifat kewanitaan.
  • Kerja itu tidak menjejaskan peranannya sebagai isteri dan ibu
  • Bertujuan murni sama ada untuk membantu keluarga atau menyampaikan kesedaran Islam kepada wanita lain
  • Sentiasa memelihara kehendak syarak seperti menutup aurat.
  • Sentiasa menjaga tata susila dan terhindar daripada berlakunya pergaulan bebas dengan lelaki.
  • Mendapat restu daripada penjaga, bapa atau suami.
  • Mengelak daripada melakukan perkara yang boleh membawa fitnah sama ada dari segi tindakan, cara berpakaian atau mengenakan perhiasan.

Bagi wanita yang bekerjaya walaupun penat dengan tugas-tugas di pejabat dan di rumah, ingatlah bahawa mudahnya para wanita terutamanya berstatus isteri mendapat pahala. Kejarlah ganjaran di akhirat kelak.

1. Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk daripada 1000 orang lelaki yang jahat.

2. Dua rakaat solat daripada wanita hamil lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

3. Wanita yang beri susu kepada anaknya daripada buah dadanya akan mendapat satu pahala daripada
setiap titik susu yang diberikannya.

4. Apabila suami pulang ke rumah dalam keadaan letih dan isteri layan dengan baik akan mendapat pahala jihad.

5. Seorang isteri yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga yang sakit dapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.

6. Isteri yang melihat suami dengan kasih sayang dan suami pula melihat isteri dengan penuh kasih sayang, Allah s.w.t. akan pandang dengan penuh rahmat.

7. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar di jalan Allah s.w.t. dan kemudian menjaga rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya dan jadi ketua kepada 70 000 Malaikat dan bidadari. Wanita itu akan dimandikan dalam syurga lalu menunggu suaminya sambil menaiki kuda yang dibuat dari permata Yaqut.

sebenarnya bnyk lagi....tapi boleh bukak laman web dekat bwh nie...untuk mengetahui lebih lanjut...

(http://myibrah.com/mudahnya-wanita-mendapat-pahala-dan-syurga)

daripada pembacaan saya, ternyata bahawa wanita mempunyai bnyk cara dan mudahnya mendapat pahala..jikalau melayan suami...so moralnya, bnyk2 lah membuat kebaikan pada suami...ikhlaskan lah hati....
~wasalam~

esok da jumaat~penghulu segala hari~

Assalamualikum semua..hai,hello..anyeonghaseyo(salah ke??)...
pejam celik pejam celik dah sampai pon hari jumaat...aku nie tulis blog sambil dgr ceramah ustaz azhar idrus....pasal bersih...huhu, ape2 pon aku ni nak share lah ape yang aku bace kat my ibrah...
pasal hari jumaat...

Sesungguhnya kemuliaan hari Jumaat yang juga digelar ‘Saiyyidul ayyam’ terpahat dalam banyak hadis Rasulpermintaannya.” (Hadis riwayat Muslim) Rasulullah menyatakan bahawa antara waktu yang mustajab doa adalah ketika imam duduk di antara dua khutbah. Sabda Rasulullah yang bermaksud: “Sesungguhnya saat yang mustajab (berdoa) itu di antara duduk imam antara dua khutbah hingga selesai sembahyang Jumaat.” (Hadis riwayat Muslim dan Abu Daud) Setiap individu Muslim dianjurkan membaca surah al-Kahfi pada hari Jumaat.
ullah. Antaranya sabda Rasulullah yang bermaksud: “Sebaik-baik hari yang terbit padanya matahari adalah hari Jumaat. Pada hari itu diciptakan Adam, dimasukkan dan dikeluarkan dari syurga pada hari itu, dan kiamat akan terjadi pada hari Jumaat”. (Hadis riwayat Muslim) Pada hari Jumaat juga perlu melakukan banyak kebajikan dan berdoa. Sabda Rasulullah yang bermaksud: “Pada hari itu (hari Jumaat) tidaklah seorang yang beriman meminta sesuatu daripada Allah melainkan akan dimakbulkan permintaannya.” (Hadis riwayat Muslim) Rasulullah menyatakan bahawa antara waktu yang mustajab doa adalah ketika imam duduk di antara dua khutbah. Sabda Rasulullah yang bermaksud: “Sesungguhnya saat yang mustajab (berdoa) itu di antara duduk imam antara dua khutbah hingga selesai sembahyang Jumaat.” (Hadis riwayat Muslim dan Abu Daud) Setiap individu Muslim dianjurkan membaca surah al-Kahfi pada hari Jumaat.(sumber harian metro)

so bagi akulah kan, nak mengingat kan diri sendiri and org2 lain jugak....so bnyk2lah berbuat amal ibadah pada hari jumaat...
 sebagai manusia biasa, aku ni pon kadng2 terluper....so skrg nie nak memperbnykkan ilmu di dada supaya tahu dan ambil tahu....
 sebenarnya banyk lagi yang boleh diperkatakan pasal hari jumaat, tapi aku hanya nak berkongsi apa yang aku bacelah setakat ini...dunia dunia  jugak, tapi akhirat mesti selalu diingati...
~wassalam~

Sunday, May 6, 2012

MENGADU DOMBA!!

Assalamualaikum semua...
entry kali ni aku nak kongsi ape yang aku dapat dari internet lah kan...tbe2 terpikir nak cari lah..mcm tjuk kat atas...MENGADU DOMBA...ape tu??eh xkan xpernah dengar..
sure pernah kan..aku pon pernah dengar...kalau nak tahu...mengadu domba ni mcm kirenya org yang menyampaikan cerita pada org lain dgn niat yg xbaiklah...sampai terjadinya pergaduhan...Haa..xbaik kan..tapi tulah, kadang2 kehidupan seharian kite ni, boleh buat kite luper tentang perihal ini...sedangkan Allah S.W.T amat membenci orang mengadu domba....

Dalam peristiwa Isra‘ dan Mi‘raj, Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam telah menyaksikan segolongan lelaki dan wanita yang memotong satu potongan daging daripada salah seorang dari mereka. Kemudian mereka meletakkan potongan daging tersebut pada mulut salah seorang dari mereka dan berkata kepadanya: “Makanlah sepertimana yang aku makan”. Nabi Shallallahu ‘alaihi wassalam bertanya: “Wahai Jibril, siapakah mereka itu?” Jibril ‘alaihisalam menjawab: “Mereka inilah pengumpat, pencela serta pengadu domba”.
(sumber:jazmin.wordpress)

seperti peristiwa diatas...dapat dilihat golongan tersebut memakan daging sesama mereka...xdapat aku bayang kan...kadang2 kita sendiri tidak sedar yang kita juga selalu mengadu domba sebenarnya, sebab kita suka sangat bercerita dengan kawan2 rapat...so kita kenalah mengingat kn diri sendiri...
tak di nafi kan kadang2 kite lupa...
Dalam bhasa arab...golongan ini di panggil  an-namimah bermaksud memindahkan atau menyampaikan berita pada orang lain dengan tujuan yang tidak baik.
Peliharalah lidah daripada melakukan perkara-perkara yang ditegah oleh syariat, seperti mengadu domba atau menyebar fitnah kerana ia merosakkan perhubungan sesama insan. Takutlah terhadap balasan mengadu domba itu. Balasannya adalah api neraka sebagaimana yang diperlihatkan kepada Nabi Shallallahu ‘alaihi wassalam pada malam Isra‘ dan Mi‘raj.(http://jazimin.wordpress.com/)
aku rase banyak lagi yang aku xterangkan...so kalau ade sape2 yang nak bace dgn lebih lanjut taip jek....or try link dekat atas...
oklah, setakat inilah sahaja entry kali nie...ni pon xde keje nak wat nie (padahal belambakkan....)

Saturday, May 5, 2012

It DINNER time...

Assalamualikum...salam sejahtera..ermm.kali ni entry aku pasal dinner yang berlangsung pada malam td...alkisahnya..kiteorg pelajar semester akhir yang handle dinner kali nie...so walaupon bnyk yg kurang dengan majlis ini...aku harap semua org x ambil hati or terasa..biasalah adat buat majlis..mesti ade complain or ckp2 belakang.....so aku harap semua yang dah berlalu tu luperkan sahaja...life must go on...ermm oklah,oleh sebab gmbr2 time family day pd pg tadi gmbr xupload dlm fb lg aku nak letak gmbr dinner dulu....baju aku bIasa sahaja...xlah cntik2 mcm kawan2 aku, makeup pon sendiri..nampk xnampk jek make up tu..huhu...                             

 


gambar semua part 8

nie sebahagian dr kiteorg...yg dah diedit..

ni yg selebihnya...


najibah, me n airie(queen)

with my roomate...


owen n me...


the boys with owen...


                                                     ATAS TAGGA PULAK..
kami bertiga...

lieya with owen


lieya,owen n fad

rasenya ni jelah yang boleh aku upload...nnt kalau ade mase aku upload lg...if xde mase xdpt lah nak update selalu....

sampai jumpa lagi...A.D.I.O.S.A.M.I.G.O.S

Sunday, April 29, 2012

a is a

Salam semua blogger..ini adalah kali ke 3 aku menulis blog ku..tetapi tidak publish jugak..hurm,tjuk kat atas xde mksud ape2 k..just nk ckp,yg da berabok da blog aku ni..maklumlh xrajin mengupdate,skrg ni cti midterm..tp sok da nk blik dah,sbb bnyk assgnment nk kne buat..dahlh menulis dgn tangan,naik kematu jari jemari ku....nk merungut pn xberguna lg,sbbnya..salah sendiri,time laptop chat..gne mcm xing dunia..sekarang da xdpt gne..errm..rasenye 2 jelah yg aku nk cerita,nk cerita pasal korea nnt2lh..ble gne komputer..xdaye dah jari2 nak menaip gne hp ni..ok see you soon... A.D.I.O.S.A.M.I.G.O.S

Saturday, March 31, 2012

Brand new song & group...+old group

assalamualaikum hai everyone...today aku nak ckp pasal kumpulan2 baru yg baru debut kat korea, mcm post aku sebelum ni....tu adalah kumpulan yang aku suke jugak...lagu best, mke jambu...pink color lg...menari oke, lagi satu kumpulan diorg under same co dgn after scholl...oleh sebab aku mls nak cr gmbr kat internet, aku juz tulis jek....kalo aku rajin aku masuk gmbr k....
kumpulan lain yg debut, ermm...BTOB(Born To Beat)...tajuk lagu: insane...agak addicted, tp xde yg hensem la dekat mata aku....tp xtaulah nnt dah lame2 kn....dieorg ni under same company dgn B2st...Ape khabarlah senior dieorg tu kan.....ermmm, bnyk artis2 mcm  BEAST, KARA,2PM,INFINITE,SNSD,T-ARA...xde dekat korea, bz promote kot...so xde lagu baru dari dieorglah sekarang...tapi baru2 nie CNBLUE da keluar lagu baru...2 jek yang aku tahu...STILL IN LOVE n HEY YOU...pada aku STILL IN LOVE lah yg best ckit....hope they success with their song....apa lagi eh,SPICA,B.A.P pon debut awal thn nie, masih okayla...Tp Lagu WHOZ THAT GIRL from   EXID memang xleh lupe kot...masing2 vokal kemain lg, walaupon aku xpaham lagu dieorg tp dr muzik 2 aku suke jelah....Rasenya bnyk lg group2 yg akan debut tahn nie...sekarang baru bulan 4....lambt lg akhr tahun....Kalo dah hbs thn nie, maknenya aku dah kne cari keje r....:(
So scared, ape2 xlupa jugak pd kumpulan SHINHWA yang baru keluar dgn lagu baru...Legend is back...Tjuk lagu VENUS...best, masih ade aura diorg...Pendek kata semua lagu aku rase sedap...ape yg xsedap kn....:)
video
ni video dr shinhwa..credit to youtube...(btol ke?? sori xtau)
tHen pada 29 hb 2 BIG BANG IS BACK...huish, after much controversy, finally they are back....aku ske sgt dgn lagu2 baru dioerg...ade 6 lagu, semua da dgr...BEST-SUPERB...aku rase mesti dieorg dah bersatu gile lepas incident Daesung dgn GD tu....ni antara lagu2 yg korang boleh cari kat internet or youtube:
1)BLUE
2)LOVE DUST
3)AIN'T NO FUN
4)BAD BOY
5)WINGS(DAESUNG)
6)FANTASTIC BABY(RECOMMENDED)
 sure lepas nie diorg akan bertahan......
ok...that's all...
A.D.I.O.S.A.M.I.G.O.S

Friday, March 30, 2012

Saturday, March 24, 2012

the beginning...

ehem..ehem...testing2...
assalamualaikum n selamt berblog semula kepada aku..huhu...da lame tak tulis maklumlah....:)
mcm2 cerita nk tulis dlm nie....tapi malas nak taip panjang2, lagipon bnyk keje n busy sgt sejak mula masuk sem 8 nie....sibuk dengan kelas yg pack nyer...dengan kerja2 dr pn laila nya...tiap2 miggu jek mesti wat keje die...tp xkisahlah..untuk masa depan kiteorg jugak(ayat poyo je)......huhu, then nk form group untuk projek mini innovation pulak....puan....kiteorg bukan kreatif pon..:(
nasib dpt group dgn dak laki...diorg bnyk idea...tp aku xberi idea sgt,mcm x berfungsi jek...sorry kwn2.......
kalau saya ade idea..dah lame bg...
mule2 nak wat baldi mcm mesin basuh...tp setelah dipikir2 mcm bnyk jek budget die....so kne r cari idea lain.....still working on it....
then pg tadi kiteorg ade larian untuk degree akaun sahaja....dapatlah berlari2 menyihatkan badan dalam ladang uitm pahang nie...melihat2 kelapa sawit....huhu, bersama dengar en halil paino...kiteorg punye ketua perakaunan....

                                                  with en halil after dah lari keliling ladang uitm...
                                                     dengan ija...sempat lg...time ni x mengah lg...
                                                         mek yah ngan dila n wani..nilah juara larian nie k..yg tgah tu...
                                                         time otw balik bilik...sempat lg...
                                            3 dara pingitan...hukhuk...bangga lia...
                                                         fad n yanti...


                                                THIS IS OUR PARTB 8....
huhu...tulah ceritanya....tiap2 bulan kne wat untuk eratkn silaturrahim....hehehe,(padahal kalo x g kne denda rm200) sape nk byr...
so..lepas nie kne handle dinner pulak...then mini innovation...pening2...
oklah..kalo ade mase n dpt pinjam laptop org aku update lah...kalo x, xdapt lah nk bercerita...
A.D.I.O.S.A.M.I.G.O.S